niedziela, 29 maja 2011

ROBIMY PEELING

Nieodłącznym elementem pielęgnacji każdego typu skóry jest peeling. Dzięki niemu złuszczamy naskórek, dotleniamy skórę, poprawiamy jej koloryt i ukrwienie i nadajemy jej blask. Peeling można stosować zarówno na skórę twarzy, jak i całego ciała. Doskonale przygotowuje skórę przed nałożeniem balsamów do ciała i kremów, zapewniając lepsze przenikanie składników odżywczych wgłąb skóry. Efekt regularnego stosowania peelingów jest fantastyczny – to promienna, gładka i dobrze nawilżona skóra.

A ponieważ my jesteśmy zwolenniczkami świeżych, naturalnych produktów, najlepiej takich, które stworzymy same w domowym laboratorium, chcemy przedstawić Wam dwa przepisy na łatwe peelingi. Dzięki nim nie będziecie mieć oporów przed odsłonięciem większego kawałka ciała w ciepłych promieniach czerwcowego słoneczka!

Cynamonowo – imbirowy peeling na bazie soli

Ten kosmetyk ma zniewalający zapach! I fantastyczne działanie!


Składniki: 1 filiżanka soli morskiej, ½ łyżeczki startego cynamonu, ½ łyżeczki startego imbiru, 1 filiżanka olejku migdałowego lub oliwy z oliwek


Wszystkie składniki mieszamy i delikatnie wcieramy w skórę (omijamy twarz). Masujemy przez kilka minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą.


Orzechowy peeling z solą i cukrem

Składniki: po pół filiżanki startych migdałów, startych płatków owsianych, brązowego cukru, soli morskiej, ¼ filiżanki oleju migdałowego, 35 kropli ulubionego olejku eterycznego.


Mieszamy olej z olejkiem eterycznym i dodajemy stopniowo cukier, migdały i sól. Wszystkie składniki należy bardzo starannie połączyć – wymieszają się dobrze podczas starannego, dłuższego mieszania pod wpływem ciepła dłoni. I już można biec do łazienki na słodką pielęgnację.


Pamiętajcie, że do naszych kosmetyków staramy się wybierać ekologiczne produkty, aby nie bombardować skóry dodatkowymi substancjami chemicznymi! Życzymy Wam udanego wygładzania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz